Varázslatos erdők és tündéri kertek őre,
a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vas megye mesebeli erdőit régóta óvja a területen élők gondos és vigyázó szeme. A lakosok már a nagybirtokok idején is átgondolt, tudatos fakitermeléssel előzték meg az erdők élővilágát fenyegető túlzott fakivágást. Az erdőket bölcs módon két részre osztották: a szabad területek a lakosok tűzifaellátását szolgálták, míg a tilos részeken makkoltattak és az épületfának való faanyagot termelték ki. Mivel a tervszerű erdőhasználat többnyire a nagyobb birtokok tulajdonosainak érdeke volt, a legtöbb ilyen irányú törekvés az ő vezetésükkel valósulhatott meg.

Kőszeg Szabad Királyi Város úttörő volt az erdők védelmezésében: miután a város alapos felméréseket végzett a tulajdonában lévő erdőkben, az eredmények alapján alaposan megtervezték a gazdálkodás menetét. A Farkas-erdőn pedig maga a bajor királyi herceg alakított ki egy példaértékű gazdaságot a 19–20. század fordulóján.

A második világháború utánra teljesen megszűnt a nagybirtokosi rendszer, az erdőgazdálkodás állami feladattá vált, ekkor alakult meg a Szombathelyi Erdőigazgatóság, amely nemcsak a Vas megyei, hanem a Soproni erdőket is felügyelte és gondozta. A társaság később tovább bővült a Vas Megyei Faipari Vállalattal, majd egészen a kilencvenes évek elejéig a FALCO Forgácslapgyártó Zrt. jogelődjének egyik gyáregységeként működött, amely lehetővé tette a világszínvonalú technikai fejlesztéseket a cég számára.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. születésnapja a FALCO-ból való 1992. január 1-jei kiválás időpontjára tehető. Ettől kezdve a társaság több mint 45 ezer hektárnyi területet gondoz és felügyel az Őrség, a Vasi-Zalai Hegyhát, Kemenesalja, Vas megyei dombvidék, Írottkőalja erdőgazdasági tájain. A legfontosabb cél minél több embert a varázslatos szépségű hazai erdőkbe csalogatni úgy, hogy közben annak tisztasága, élővilága is virágzó és ép maradjon. Ezért a környéken lakók és ide látogatók kikapcsolódását segítő parkerdők létesítését, valamint a diákok számára létrehozott erdei iskolai fenntartását a társaság kiemelt feladatának tekinti.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által felügyelt 45 370 hektárnyi erdőterület gazdag élővilágát többek között tölgyek, bükk, cser, gyertyán, akác, egyéb kemény lombos és lágy lombos fafajok, illetve rengeteg fenyő alkotja.

A Vasi-Hegyhátban megbújó tündéri szépségű Jeli Arborétum az erdészet kiemelt büszkesége. A májusban virágba boruló édenkert mára világszerte ismert, és rengeteg kíváncsi látogatót vonz.

Az, hogy ez a felejthetetlen arborétum évről évre ilyen szemet gyönyörködtető és lélekemelő élményt nyújthat vendégeinek, legnagyobbrészt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gondoskodó figyelmének és hozzáértésének köszönhető.

Magyar Állam tulajdonosi jogait a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja.

Szombathelyi Erdészeti Zrt.
www.szherdeszet.hu
www.kormany.hu