Minek nevezzelek?
A Vasi-Hegyhát csodás vidéke

Tudja Ön, hogy mi a különbség a Kemeneshát, a Vasi-Hegyhát, a Felső-Kemeneshát és a Hegyhát között? A kérdésre a válasz egyszerű: a poétikus elnevezések mindegyike ugyanazon vadregényes területet, a Vas megyében délnyugat–északkeleti irányban húzódó csodaszép dombvonulatot jelöli. A tájék délnyugati része az Őrség. A 39 települést magába foglaló Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentjakab, Mikosszéplak és Sótony falvak által határolt térséget nevezik a vasiak Vasi-Hegyhátnak. Itt található meg tehát a Jeli Varázskert is. A Felső-Kemeneshát akadémikus megnevezés, ám ezt Vas megye közönsége nem vette át.

A területtől északkeletre húzódik a Kemeneshát (melynek egy kisebb része a Cser), s ennek az alja a Kemenesalja síksága, melyből tanúhegyek emelkednek: Ság-hegy, Kis-Somlyó és már Veszprém megyében a Somló. 

Bármerre is megyünk a vidéken, a sűrű vadont, tisztásokat, ritka növény- és állatvilágot magában rejtő vidék legalább olyan titokzatos, mint mesebeli erdőinek mélye.

A Vasi-Hegyhát története a messzi régmúltra nyúlik vissza. Ókori római császári légiók masíroztak az ezen a tájon keresztül vezető Katonák útján, Itália felé is itt közlekedtek a 9–10. századi kalandozó magyarok, sőt 1481-ben maga Mátyás király is erre vonult béketárgyalás ügyében járva.

Ez a csodás vidék ma 39 festői települést foglal magában, megannyi történelmi emléket őrizve. A térség híres szülöttei közé tartozik a Kemenesháthoz kötődő nagy poéta, Berzsenyi Dániel és korunk egyik legkiválóbb költője, Weöres Sándor. A 20. század egyik legjelesebb egyházi alakja, a vasi-hegyháti Mindszenty József bíboros is itt született, és Sárvár adott otthont Tinódi Lantos Sebestyénnek. Emléküket ma is őrzi a térség, a tiszteletükre megőrzött és alapított múzeumokat, emlékházakat tekinthetmeg az érdeklődő.

Aki ezt a tájékot meglátogatja, folyamatosan csodáknak lesz szem- és fültanúja. Amerre a szem ellát, gazdag természeti terület fogadja a túrák szerelmeseit, és mindenkinek tartogat meglepetést. Legyen a látogató akár a vízi sportok kedvelője, madármegfigyelő, kalandparkok szerelmese, bor- vagy zenebarát, a Vasi-Hegyhát minden kívánságát teljesíti.

A lehetőségek száma végtelen: túrázás gyalog, kerékpáron és lovon, vadászat, horgászat, vadvízi turizmus a Rába folyón, fürdőzési lehetőségek a környék tavaiban (Döröske, Gersekarát, Szajki-tavak) és a vasvári Szentkút termálfürdőjében. A Jeli Varázskertben Európa legnagyobb rododendrongyűjteménye várja a látogatókat. A kistérség központjában, Vasváron a történelmi múltnak számos emléke található, köztük az ország egyik legrégebbi, 13. századi Domokos-rendi temploma és kolostora. Mindemellett csodálatos borpincék látogathatók, a vendégszerető Hegyháti Borbarát Kör tagjainak bor- és pálinkakóstolója igazi kuriózum. A tájékon a múlt és jelent élményeit akár egy időben is megtapasztalja a kedves látogató, a 19. századi sitkei kápolna melletti dombon a Sitkei Rockfesztivál keretében hamisítatlan mai rockkoncerteket hallgathat.